Rethosta

Rethosta, eller torrhosta som den också kallas, är särskilt vanligt precis innan en förkylning bryter ut samt efter förkylningen då slemhinnorna i halsen fortfarande är irriterade efter infektionen. Man hostar då inte längre upp något slem och det blir väldigt tydligt för den drabbade att hostandet är en reflex som är svår att kämpa emot. Rethostan är framför allt väldigt irriterande om man fortsätter hosta på natten och det därmed blir svårt att somna.

Om man har rethosta så ska man inte ta Bromhexin eller några av de andra hostmedicinerna som är till för att man lättare ska hosta upp slem. Då ska man istället välja särskilda hostmediciner för rethosta såsom Noskapin och Nipaxon vilka dämpar hostreflexen och gör att man inte hostar lika mycket. Dessa hostmediciner ska absolut inte användas om man fortfarande har slem i halsen.

En reaktion på ”Rethosta

  1. Jag har haft rethosta i flera månader.( Innan sade läkaren till mig att jag hade en kronisk bronchite, därför har jag alltid långvariga hostar). Hostan förekommer först och främst under nätterna. Om jag tar Cocillana Etyfin då hostar jag knappt men jag vill inte längre ta medicinen p.g.a. att den innehåller morfyn. Har även försökt att dricka vatten vid hostan och då är det uppehåll under en viss tid. Nu vet jag inte hur jag ska bli av med hostan. Har du Ni några tips?
    M v h
    Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *