Slemhosta

Slemhosta är den vanliga typen av hosta vid en förkylning när bakterier eller virus ger upphov till infektion och segt slem bildas i luftvägarna. Eftersom hostan som uppstår då tillhör kroppens eget försvar så ska man om möjligt inte använda någon hostmedicin alls utan låta immunförsvaret arbeta. Varma eller ljumma drycker som honungsvatten eller te kan hjälpa till att tunna ut slemmet och underlätta upphostningen.

Om man fortsätter att hosta utan att få upp det sega slemmet i halsen så kan kroppen trots allt behöva lite hjälp på traven. Man kan då pröva att använda de hostmediciner som är till för slemhosta, till exempel Bisolvon eller Bromhexin, vilka verkar genom att lösa upp slemmet och göra det lättare att hosta upp.

Om man hostar upp gulgrönt slem under mer än en veckas tid så bör man kontakta sin vårdcentral. Likaså om slemmet man hostar upp är blodigt.

En reaktion på ”Slemhosta

  1. Hej
    Jag försöker bli av med min slemhosta på alla de klassiska sätten, varma drycker, hostmediciner, anti-stress osv , men hostan består. Så här har det sett ut några månader nu. Ibland är den så gott som borta, exempelvis vid varmt och gärna fuktigt väder, för att komma tillbaka, särskilt morgon och kväll. Är i sextioårsåldern och funderar över om halsslemhinnorna förändras och om det finns något annat man kan ta till för att dämpa hostreflexen. Allmäntillståndet är i övrigt gott och fysisk ansträngning ger inte mer hosta snarare tvärtom. Men det hade varit skönt att helt och hållet bli av med den
    tack för svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *